Lauttamatka

Matkailuautolla Eurooppaan?

Keskustelupalstoilla on välillä kiivaaksikin äitynyttä keskustelua miten Eurooppaan tulisi siirtyä matkailuautolla tai matkailuvaunuyhdistelmällä. Tapoja on monia ja lähes kaikilla tarpeet siirtymisen suhteen poikkeavat. Ainoa asia mikä on täysin varma, on se että yhtä oikeaa tapaa siirtymiseen matkailuautolla Eurooppaan ei ole.

Erilaisia tapoja

Seuraavassa lista erilaisista tavoista (epäjärjestyksessä).

 1. Lautalla suoraan Saksaan tai Puolaan
 2. Lautalla Ruotsiin, ajamalla Ruotsin läpi ja Tanskan kautta Saksaan
 3. Lautalla Ruotsiin, ajamalla Etelä-Ruotsiin josta lautalla Saksaan
 4. Lautalla Viroon (Helsinki-Tallinna tai Hanko-Paldiski), ajamalla Via Balticaa

Vaikuttavia asioita

Päätös käytettävästä tavasta on kaikille erilainen, koska mieltymykset ja rajoitteet poikkeavat. Olen listannut alla päätökseen vaikuttavia asioita jossakin järjestyksessä.

 1. Aika
  Paljonko aikaa on käytettävissä? Tämä vaikuttaa siihen voiko varsinainen siirtyminen kestää useita päiviä ja katsella rauhassa paikkoja reitin varrella. Vai halutaanko maksimoida Euroopassa vietetty aika, siirtymällä sinne mahdollisimman nopeasti.
   
 2. Raha
  Melkein kaikille rahalla on vaikutusta. Siirtymiseen todennäköisesti on löydettävissä yksi edullisin tapa, mutta täyttyvätkö siinä muut tarpeet riittävän hyvin on toinen asia.
 3. Matkaseurue
  Selvää on että esimerkiksi Tukholmasta – Hampuriin samoilla silmillä ei sovi kaikille. Varsinkaan lapsiperheille se varmasti ole miellyttävä vaihtoehto.
 4. Kalusto
  Polttoaineen kulutus vaihtelee, lauttojen ja sillan kustannukset vaihtelevat kaluston mukaan. 15 metrin matkailuvaunuyhdistelmän ja viisihenkisen perheen lauttakustannukset ovat aivan erilaiset kuin 6 metrin matkailuautolla ja kahdella hengellä.
 5. Rajoitteet/mieltymykset
  Joidenkin mieltymyksistä voi tulla rajoitteita. Vaikka Baltian ja Puolan tiestö kehittyy jatkuvasti, saattaa joillekin olla selkeä rajoite ettei Via Baltica ole vaihtoehto.
 6. Päämäärä
  Jos päämääränä on läntinen Eurooppa vaikuttaa se varmasti valintaan Ruotsin ja Saksan vaihtoehtojen eduksi. Jos päämääränä on esimerkiksi Puola, Unkari, Bosnia tai Kroatia on Baltian reitti etuasemassa.
 7. Lentojen hinnat
  Miten ihmeessä lentojen hinnat voivat vaikuttaa päätökseen? Yksi vaihtoehto siirtyä Etelä-Eurooppaan on hoitaa kalusto pelkällä kuskilla nopeasti perille. Muu seurue siirtyy lentäen.

Vuoden 2012 kesällä teimme niin, että menin yksin Saksaan lautalla ja ajoin kaluston Italiaan. Vaimo, lapset ja reissussa mukana olleet vanhempani lensivät Ryanairilla Italian Bergamoon. Ajoissa varattuna lentoliput olivat niin edulliset, että kokonaiskustannuksetkin  olivat edulliset. Takaisin Suomeen ajoimme Ruotsin kautta. Koimme Ruotsin kautta ajamisen kestoltaan vähän pitkäksi, vaikka vierailu Kolmårdenissa oli hieno.

Tänä kesänä siirtymiseen matkailuautolla Eurooppaan valittiin koko porukalle matka Finnlinesilla Saksaan mennen tullen. Riittävän ajoissa varattuna ja maksettuna sai hyödynnettyä alennukset niin, ettei kustannukset karanneet täysin käsistä. Onko tuo meille se oikea tai paras tapa? Sitä ei tiedä ennen kuin kaikkia on kokeiltu…

Lue myös Omaa kivaa ja eväitä Finnlinesin lautalle Saksaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button