Tuunaus

Lisää akkukapasiteettia

Olemme matkailleet kotimaassa ja muualla Euroopassa vuosikausia alkuperäisellä akkukapasiteetilla. Olemme pitäneet auton melkein aina verkkovirrassa, myös satunnaisilla käynneillä matkaparkeissa lähinnä Euroopassa. Keväällä kun koronatilanne pisti paikat ja leirintäalueet kiinni, mietimme puskaparkkeerauksen kokeilemista. Lähdimme ensimmäiselle reissulle vain aikuisväellä lähelle Reposaareen. Tuon reissun jälkeen muutin matkailuautomme akkukapasiteetin lähes kolminkertaiseksi.

Valot ja TV autossa on ledeillä toimivia, eli kulutus ei ole huimaa. Silti kirjaimellinen herätys akkutilanteen huonouteen tuli kolmelta yöllä, kun kaasuvaroitin alkoi huutaa virran loppuessa. Viileäkin autossa jo vähän oli. Eipä paljon muuta ollut tehtävissä kuin auto käyntiin ja lämmitys takaisin päälle. Auto louskutti tyhjäkäynnillä jonkin aikaa, jotta saimme riittävästi virtaa jatkaa unia aamuseitsemään asti. Taas sama homma. Totesin, että tähän on saatava muutos (ehkä voimasanojen vahvistamana).

Vaihtoehtojen kartoitus

Asunto-osan akku oli 70Ah AGM akku, joka oli kyllä tullut tiensä päähän. Aika monesti Fiat Ducato-alustaisissa autoissa taitaa asunto-osan akku olla ohjaamon penkin alla. Ennen kaupoille ryntäämistä pohdin mahdollista ratkaisua ja oikeastaan kolmea eri vaihtoehtoa:

  • Uusi, samankokoinen tai vähän isompi akku edellisen tilalle samaan paikkaan.
  • Uusi, merkittävästi isompi akku asennettuna asunto-osan penkin alle.
  • Kaksi uutta akkua edellisen tilalle samaan paikkaan.

Keskustelupalstoilla ei akkuasioissa mielipiteet lopu kesken ja aika lailla tunteisiinkin tuntuu keskustelu välillä menevän. Aika merkittävän kapasiteetin jotkut olivat saaneet mahtumaan alkuperäiseen paikkaan kahdella rinnan kytketyllä akulla. Itse akuissa valitsin lähestymistavan, jossa hankitaan edulliset akut, kun uusia ne pitää taas kuitenkin jossain vaiheessa.

Tarkkaa mittaamista

Ducaton penkinalusen tila suuremmalle akkukapasiteetille.

Kuljettajan penkin ja edellisen akun poistamisen jälkeen alkoi tarkka mittailu. Lopputuloksena oli, että penkin alle pitäisi mahtua kaksi Motonetistä saatavaa Sznajderin 100 Ah:n vapaa-ajan akkua. Samasta akusta on myös veneversio, jossa on lisäominaisuutena kallistuksen kesto. Porissa oli vain veneversiota hyllyssä, eli sellaiset hankkimaan.

Ei kun asentamaan

Ensimmäinen vaihe oli tehdä akuille vähän tasaisempi alusta. Aikaisempi pieni akku oli ollut liinan kanssa kiinni keskellä penkin alusta. Uusille akuille tein vähän täsmällisemmät ja tasaisemmat paikat, jotta sovittaminenkin kävisi helpommin.

Valmis alusta uusille akuille, jotta akkukapasiteetti saadaan suuremmaksi.

Kun pohjat olivat valmiina sovitin miten päin akut parhaiten sopivat, jotta akkujen kengät mahtuvat myös olemaan hyvin paikoillaan. Ja sitten akut paikoilleen ja kiinnitysliinalla vielä penkin runkoon tukevasti kiinni.

Motonetistä hankin myös akkukengät, kenkien suojukset toiseen akkuun, sekä tarvittavat johdot. Akkujen kytkentä rinnakkain ja uuden asennuksen myötä sulakkeet siirtyivät penkin takapuolelle. Ducaton penkin edestä ja takaa saa avattua ”peiteritilän”, jolloin sulakkeet jäivät uudessakin paikassaan hyvin saavutettavaksi.

Penkin takaa pääsee sulakkeisiin käsiksi, vaikka muutin matkailuautomme akkukapasiteetin lähes kolminkertaiseksi.

Yhteenveto ja nälkä

Aika pienellä sovittamisella muutin matkailuautomme akkukapasiteetin lähes kolminkertaiseksi. Tai jos vertaa huonokuntoiseen vanhaan akkuun, kerroin on varmasti vielä paljon suurempi. Muutamalla puskaparkkiretkellä parin päivän oleskelun jälkeen kapasiteetti ei ole edes puolessa välissä. Toki todellisen kapasiteetin arviointi auton hallintapaneelien ledeistä on aika karkealla tasolla.

Nälkä kasvaa. Nyt kun kansallispuistojen makuun on päässyt, on mielessä heti paneelit, tarkempi mittari akun monitorointiin ja erilaiset invertteriratkaisut.

Related Articles

One Comment

  1. Tuohan on todella kätevä idea muuttaa matkailuauton akkukapasiteetti moninkertaiseksi. Arvostan kovasti niitä, jotka osaavat itse korjata, huoltaa ja laittaa näitä matkailuautoja. Meidän täytyy kyllä hommata ammattilaiselta asennus matkailuauton uudelle akulle, ja samalla voisi tiedustella onnistuisiko akkukapasiteettia lisätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Check Also
Close
Back to top button