Muu

Paikkatietojen hyödyntäminen, osa 1

Gps Tracks

Uutisissa paikkatieto liittyy usein negatiivisesti yksityisyyden suojaan. Mutta sen voi valjastaa myös omaan hyötykäyttöön helposti. Erilaisia GPS-loggereita on ollut vuosikausia ja älypuhelimien yleistyessä on monenlaisia paikkatietoja hyödyntäviä sovelluksia sovelluskaupoissa lukuisia. Erillisen laitteen ja älypuhelinsovelluksen välillä on molemmissa omat hyvät ja huonot puolet, enkä niihin puutu tässä yhteydessä. Älypuhelimissa on Assisted GPS (eli A-GPS) eli avustettu satelliittipaikannus. Tuossa laitteen GPS-paikannninta avustetaan matkapuhelinverkon kautta saatavalla tiedolla. A-GPS toimii vaikka dataliikenne olisi esimerkiksi ulkomailla estetty. Avustus voi toimia muutamallakin eri tavalla, mutta kaikissa idea on sama. Matkapuhelinverkon tiedoilla saadaan suurinpiirtein paikka selville, jota varsinainen GPS tarkentaa. Ominaisuutta hyödynnetään erityisesti ns. kylmäkäynnistystilanteessa, jossa on siirrytty esimerkiksi toiselle paikkakunnalle ilman että puhelin on välillä paikantanut itseään.

Tänä kesänä ensisijainen tarkoitus hyödyntää paikkatietoja oli merkitä digikuviin paikkatieto. Pokkarikamerassamme on GPS-siru, mutta se ei ole osoittautunut kovinkaan käyttökelpoiseksi. Varsinkin ns. kylmäkäynnistys tilanteissa, joissa siirrytään paikkakunnalta toiselle yleisesti 5-10 ensimmäistä kuvaa uudessa kohteessa oli merkattu edelliseen paikkaan. Lisäksi kyseisessä kamerassa ennestäänkin huono akun kesto lyheni GPS-ominaisuutta käytettäessä entisestään.

Paikkatietojen keräys

Käytössäni on Applen iPhone 4S johon on asennettu GPS Tracks sovellus. Hintaa sovelluksella on vajaa 4 euroa, joten suuresta investoinnista ei ole kysymys. Useita ilmaisohjelmiakin tuli testattua, mutta testaamani eivät sisältäneet yhtä käyttökelpoisia ominaisuuksia kuin nyt käytössä oleva GPS Tracks.

Sovelluksen käyttöliittymässä hyödynnetään ainoastaan pystyasentoa. Paikkatietojen keruu laitetaan käyntiin yksinkertaisesti painamalla Start-painiketta jolloin ohjelma alkaa tallentamaan paikkatietoja. Kun keruu pysäytetään painalla Stop-painiketta ohjelma kysyy pidetäänkö tauko vai lopetetaanko keruu ja tallennetaanko reitti. Kaikki tallennukset näkyvät sovelluksen Historia-osiossa. Sovelluksessa on lisäksi näyttö GPS dataa varten jossa esitetään GPS-tietoa sekä virtuaalinen kompassi. Karttanäytöllä näkyy sijainti kartalla mm. korkeus- ja nopeustietojen lisäksi.

Paikkatietojen siirto

Paikkatiedot voi siirtää jatkokäyttöä varten tietokoneelle useampaa eri tapaa käyttäen. iTunes exportilla reittitietoihin pääsee käsiksi tietokoneen iTunes sovelluksella, tiedot voi lähettää sähköpostiin tai reitin voi siirtää Dropboxiin. Sovelluksen voi asettaa siirtämään reitit myös automaattisesti Dropboxiin aina kun reitti tallennetaan. Reitin voi siirtää CSV, GPX, KML tai BIN -muodoissa. Automaattisessa siirrossa voi valita muodon tai asettaa niin että siirto tehdään aina kaikissa em. muodoissa Dropboxiin. Jos haluaa kulkemisistaan tiedottaa Facebookissa tai Twitterissä, voi perustiedot kuljetusta reitistä (matka, kesto, lähtöaika ja keskinopeus) julkaista muutaman napin painalluksella.

Asetukset ja tarkkuus

Sovelluksen asetukset ovat erittäin kattavat. Matka- ja nopeusyksiköiden lisäksi asetettavissa on muun muassa kartan tyyppi, käytettävä koordinaatisto, kompassiasetukset sekä GPS navigoinnin tarkkuus ja paljon muuta. Tarkkuuden valinnalla voi painottaa akun kestoa. Mitä tarkempi navigointi on sitä enemmän puhelin tietysti kuluttaa akkua.

Paikkatietojen tarkkuuteen vaikuttaa tietysti myös sama asia kuin kaikissa GPS-laitteissa, eli näkyvyys taivaalle. Kokemusten mukaan puhelimen ollessa taskussa paikkatiedot eivät aina olleet aivan tarkkoja, mutta yleisesti ottaen silti hyviä. Auton kojelaudalla ollessa paikkatiedot olivat virheettömiä, vaikka en ole käyttänyt tarkkuusasetuksissa edes parasta tarkkuutta.

Kokemukset

Kaikenkaikkiaan sovellus on toiminut erittäin vakaasti ja reitin tarkkuus on ollut erinomaista. Reitin siirtäminen on erittäin helppoa varsinkin Dropboxin kautta, mutta ilman verkkoakin toimiva iTunes-siirto on aivan käyttökelpoinen. Siirtomuotoina GPX on ainoa käyttämäni ja kaikissa tietämissäni paikkatietoa hyödyntävissä sovelluksissa se on tuettu.

Vastaavan tyyppisen sovelluksen löytää lähes varmasti myös muille älypuhelinalustoille. Tarjonnasta pitää vain löytää se itselle mieleisin vaihtoehto.

Osassa 2 tutustutaan HoudahGeo-sovellukseen, jolla kerättyjä paikkatietoja voi käyttää kuvien geokoodaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button