Muu

Paikkatietojen hyödyntäminen, osa 2

Paikkatietojen hyödyntämisen ensimmäisessä osassa tutustuttiin paikkatietojen keräämiseen käytettävää älypuhelinsovellusta.

Toisessa osassa tutustutaan HoudahGeo-sovellukseen jonka avulla kerätyt paikkatiedot voi helposti yhdistää valokuviin. Sovelluksella voi manuaalisestikin lisätä kuviin paikkatiedot, jos niitä ei ole saatavilla. Sovelluksesta ei ole saatavilla kuin Mac OSX-versio, mutta todennäköisesti vastaavia ominaisuuksia löytyy Windowsiin saatavilla olevista geokoodaussovelluksista.

HoudahGeo vaiheet

HoudahGeon lähestymistapa on ollut pilkkoa kuvien geokoodaus kolmeen eri vaiheeseen.

1. Load

HoudahGeo Clock Photo paikkatietojem lataus

Ensimmäiseksi sovellukseen ladataan kuvat joihin halutaan paikkatiedot asettaa sekä reitin logitiedot esimerkiksi GPX tai NMEA-muodossa. Sovellus tunnistaa albumit automaattisesti iPhoto, Aperture ja Lightroom sovelluksista. Kun geokoodattavat kuvat on valittu pitää kuvien aikaleimat “synkronoida” paikkatietojen aikaleimoihin. Jos kameran kello on täsmälleen oikeassa ajassa ja oikealla aikavyöhykkeellä voi yksinkertaisesti valita käytettävän aikavyöhykkeen. Yksi kätevä tapa varmistaa aikaleimojen yhtenäisyys ottaa viimeinen kuva älypuhelimen kellosta (jossa näkyy sekunnitkin) ja käyttää “ClockPhoto” toimintoa jolla mahdollinen virhe kuvan aikaleiman ja paikkatietojen aikaleiman välillä korjataan. Testasin tuota ominaisuutta asettamalla tarkoituksella kameran kellon reilun viisi minuuttia pieleen. “ClockPhoto”-toiminnon avulla aikavirhe tuli korjattua erittäin helposti. Jos käytettävissä ei ole kerättyjä paikkatietoja voi seuraavaan vaiheeseen siirtyä ilman niitäkin, jolloin paikkatiedot voidaan asettaa manuaalisesti.

HoudahGeo, Load-vaihe. Kuvien esikatselu.

2. Process

Paikkatietojen asettamien käsin

Jos ensimmäisessä vaiheessa tuotiin paikkatiedot tapahtuu geokoodaus automaattisesti niiden kuvien osalta joiden aikaleimaa vastaava paikkatieto löytyy tuoduista paikatiedoista. Tässä vaiheessa voi tarkistaa ja korjata reittipisteiden perusteella asetettuja paikkatietoja. Napsauttamalla kuvaa näytettään kuvan paikka kartalla. Sovelluksessa voi käyttää CloudMade tai MapBox karttoja. Mielestäni MapBox on parempi vaihtoehto, koska siinä on mahdollisuus käyttää karttaa, satelliittikuvaa tai niiden sekoitusta (hybrid). Tietyissä paikoissa satelliittikuvan perusteella saa paikan asetettua tai tarkistettua huomattavan tarkasti varsinkin kuvilla, joita ei edes pysty pelkällä kartalla tarkkaan paikantamaan. Yksittäisen kuvan paikkatiedon voi avata myöskin näkyville Googlen (Maps tai Earth), Applen tai Bingin karttoihin tai StreetView näkymiin. Käsittelyvaiheessa on helppo lisätä paikkatiedot käsinkin kuviin jotka on otettu paikkatietojen keräämisen ajan ulkopuolella. Lopuksi paikkatietojen asetusten jälkeen voi kuviin hakea korkeustiedot Altitude Lookup -toiminnolla joka hyödyntää GeoNames-palvelua. Jos tiedot on kerätty esimerkiksi älypuhelimella on korkeustiedot todennäköisesti olleet jo tuodussa datassa. Käsittelyvaiheessa voi kuvien metadataan asettaa myös otsikko- ja kuvaustekstitiedot.

HoudahGeo. Process-vaihe, jossa paikkatietoja voi hienosäätää

3. Output

HoudahGeo. Output-vaihe, jossa uudet meta-tiedot kirjoitetaan kuviin.

Viimeisessä vaiheessa geokoodatut kuvat voi viedä useisiin eri palveluihin (EveryTrail, Flickr, Locr) tai sovelluksiin (Google Earth, Evernote). Aikaisemmin tuli mainittua, että käytän iPhotoa kuvien säilytykseen, jolloin kuvien geokoodauksen voi tehdä suoraan iPhoton kuviin. Kun iPhoton kuvien metadata päivitetään voi vielä valita päivitetäänkö kaikkien, vain valittujen tai vain geokoodattujen kuvien metatiedot. Lisäksi voi valita mitkä metatiedot kuviin päivitetään. Samaa “Notify”-toimintoa voi hyödyntää jos käytössä on Aperture. Paikkatiedot voi HoudahGeosta viedä myös EXIF/XMP, KML, CSV tai GPX muodossa. Missä tahansa vaiheessa ns. projektin voi tallentaa myöhempää käyttöä varten, mutta en ole tuota ominaisuutta vielä koskaan käyttänyt. Sen käyttö tulisi todennäköisesti vastaan jos käyttäisi aktiivisesti HoudahGeon mahdollisuuksia julkaista tiedot edellämainittuihin palveluihin.

HoudahGeo on erinomainen sovellus kuvien paikkatietometadatan päivittämiseen. Valmiiden paikkatietojen yhdistäminen kuviin aikaleimojen perusteella on sovelluksella erittäin jouheaa, mutta sen lisäksi käsin tehtävä paikkatietojen lisääminenkin käy suhteellisen kivuttomasta. Luonnollisesti jos manuaalisesti käsiteltäviä kuvia on satoja ja useista eri paikoista, on prosessi työläs. 24 eurolla saa hyvän sovelluksen jota ylläpidetään aktiivisesti. Vertailukohtia ei kylläkään ole koska tämä oli ensimmäinen sovellus paikkatietojen lisäykseen ja se on riittävän hyvä ettei muita vaihtoehtoja ole tarvinnut kokeilla. Helppokäyttöisyyden vuoksi yrityksen tukipalveluja eri ole tullut testattua. Kun kaikki kuvat on geokoodattu antaa iPhoton Places-ominaisuus kivan uuden tavan selata albumien kuvia.

iPhoto Places, jossa kuvien sijainnit näkyvät hienosti kartalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button