Tuunaus

Ilmastoinnin asennus

Ilmastointilaitteen tarpeellisuus varsinkin Etelä-Euroopassa kesäaikana matkaillessa on ilmeinen. Lämpötilat pysyvät välillä yöaikanakin hellelukemissa. Viime kesänä käytimme kotikäyttöön tarkoitettua siirrettävää ilmastointilaitetta. Nyt halusimme eroon putken kanssa pelaamisesta ja jumpasta laitteen kuljetusasentoon laittamisesta. Toki hiljaisempi ja tasaisemmin viileää levittävä laite olisi selkeä mukavuustekijä. Ilmastoinnin asennus ei ole hirveän paha rasti tee-se-itse projektinakaan.

Hankinta

Ilmastointilaite on yksi kalleimmista lisävarusteista matkailuautoon. Hankintaa pohdittiin pitkään ja hintavertailua suoritettiin. Päädyimme lattiailmastointiin, koska sillä saa viileän ilman tasaisemmin jakaantumaan koko autoon ja myös alkoviin. Laite hankittiin hintavertailun jälkeen Hollannista, Obelinkin verkkokaupasta. Hinnaltaan laite tuli noin 250€ halvemmaksi kuin Suomesta ostettuna. Tarvittavat ilmaputket ja suulakkeet ostin Suomesta.

Putkitukset

Alkoviin menee ilmalämmityksen putki ja suunnitelmana oli hyödyntää samaa putkea myös ilmastoinnin kanssa. Auton keskiosaan vedetään uusi putki vaatekomeron ja keittiön yläkaappien kautta. Takaosaan vedetään putki vaatekomeron kautta. Kaikki ulostulot laitetaan hyvin lähelle kattoa, josta kylmä ilma painuu alas. Ylös sijoitetut suulakkeet eivät tietysti tue Dometicin ilmalämpöpumpun mahdollistamaa lämmitysominaisuutta, mutta laite hankittiin ensisijaisesti viilennyskäyttöön.

Putkituksissa käytetään Trumaticin ilmastointiputkea ja Trumaticin suulakkeita. Trumaticin putki on täysin yhteensopivaa Dometicin laitteen kanssa. Trumaticin suulakkeet valittiin, koska läpällisessä suulakkeessa voi tehdä vielä puhalluksen hienosäätöä jonkin verran. Tuo hienosäätö on lämmityksen kanssa huomattu tarpeelliseksi.

Putkituksen asennuksessa paras työkalu on porakone kuppiterällä. Sillä saa helposti siistit reiät putkia varten kalusteisiin. Vaikka putki tuntuu aika jäykältä saa sen ”muovattua” hyvin haluttuun muotoon ja kulmat saa tehtyä yllättävän pienisäteisiksi.

Pistorasia ja näyttö

Laite on pistotulppaliitoksella joten pistorasia tarvittiin takatalliin. Meidän tapauksessa asennus oli hyvin yksinkertainen, koska auto 230V pääsulake oli heti viereisessä vaatekaapissa. Asennutin kaksiosainen rasian samalla vaivalla ja eihän niitä rasioita ikinä liikaa ole.

Sisäyksikön asennuksessa piti tietysti tehdä reikiä. Yksikön johto oli ainakin meidän tapauksessa riittävän pitkä, jotta sisäyksikkö saatiin hyvään paikkaan autossa. Näytössä on suhteellisen kirkkaat numerot ja neljä lediä. Numerot sammuvat hetken päästä kun asetukset on kaukosäätimellä tehty, joten näytön tuottaman valon ei pitäisi häiritä herkkäunisiakaan.

Dometic HB 2500 asennus

Itse ilmastointilaitteen asennus ei enää iso homma ole kun putkitukset on valmiit, näyttö asennettu ja johdot vedetty. Laitteen mukana tulee selkeä luonnollisessa koossa oleva sapluuna, jonka avulla lattiaan tehtäviä reikien merkkaus on hyvin helppoa. Tietysti pitää tarkkaan mitata ettei tulevien reikien kohdalla ole runkopalkkia, johtoja tai muutakaan mikä voisi rikkoontua tai estää ilman esteettömän kulun. Laite pitää olla 3 cm irti sivuseinistä ja putkien vieressä olevaan ilman sisäänmenoon pitää mennä tarpeeksi ilmaa. Koska meillä laite asennettiin takatallin lattialle saa laite alasängyn päistä riittävästi ilmaa, vaikka erillistä ilmakanavaa ei sisätiloista tehtykään.

Kun kohdat on merkitty niin kuppiterällä ja kuviosahalla reiät lattiaan. Sitten vain nostetaan laite paikalleen ja ruuvataan kulmista lattiaan kiinni. Kun mittasin laitteen reikiin tulevat kohdat ja vertasin sapluunaan, huomasin että sapluunan rei’issä on joitakin millimetrejä pelivaraa. Laitteen paikalleen noston yhteydessä tarvitse sovitella sen enempää vaan laite

Ensimmäiset kokemukset

Viime kesänä Etelä-Euroopassa meillä oli kotikäyttöön tarkoitettu pyörillä oleva ilmastointipönttö. Se auttoi huomattavasti kuumina öinä mutta ääni oli järkyttävä. Toki kun piti valita kostean kuumuuden ja kovan äänen välillä, oli valinta öisinkin helppo. Dometicin ilmastoinnin asennus onnistuu tee-se-itse henkilöltä kyllä hyvin. Toki sähkötyöt pistorasian osalta tulee teettää ammattilaisella.

Dometic vakuuttaa heti hiljaisuudellaan. Tietysti äänen kovuuden arviointi on aina vaikeaa ja on hyvin henkilökohtaista miten se koetaan. Oma vertailukohtani oli tietysti viime kesänä käytetty ilmastointipönttö ja ero siihen oli valtava. Kattoilmastointia en ole koskaan kuullut, mutta uskoisin tämän pärjäävän hiljaisuudessa senkin kanssa.

Ensivaikutelmat ovat todella vakuuttavat. Paremmat kokemukset saadaan Etelä-Euroopasta heinäkuun alussa.

Related Articles

2 Comments

 1. Hyvä kirjoitus. Muutamaa asiaa omaa asennusta varten jäin miettimään. Onko korvausilman ja poistoilman aukot auton pohjan läpi? Miten tiivistit aukot, ettei vesi tule sisälle?

  Knaussissa pohja vaneria, mutta meillä eristetty takatalli, joten tiivistäminen ja reiän teko hieman haastavampaa.

  1. Laite ottaa varsinaisen viilennettävän ilman ajoneuvon sisältä, mutta kyllä ilma-aukot ja kondenssiveden putki menee pohjan läpi.

   Mitään sen suurempaa tiivistystä en tehnyt, koska laite tuli lattiaan niin tiiviisti ilmankin. Pienet kuralätkät askartelin kyllä reikäkohtien etupuolelle.

   Eristetyn lattian läpi reikien tekeminen on huomattavasti haastavampaa. Varsinkin jos eristemateriaali on vettyvää tyyppiä pitää tiiveyden kanssa olla tietysti erittäin tarkkana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Check Also
Close
Back to top button