Kaasupullokotelon lisälämmöneristys
Asuntoautomme kaasupullokotelossa on kaiketi usean valmistajan käyttämä eristetty pullokotelo. Kotelo on noin sentin eristeellä varustettu muovinen ja muotoon valettu. Kotelo on auton kahdesta istumaryhmästä suuremman vieressä. Viime talvena pakkasella tuntui kuin hanurin alta olisi hieman tullut kylmää ilmaa. Päätin tutkia onnistuisiko kaasupullokotelon lisälämmöneristys.
Löydöksiä
Penkin alla on lisäksi raitisvesisäiliö ja säiliön viereen on tuotu yksi Trumaticin lämpöputkista. Tarkemmin asiaa tutkittuani havaitsin että eristetyssä pullokotelossa oli lämpöputkea varten tehty reikä, johon ei kuitenkaan ollut putkea vedetty. Reikä oli peitetty millin vahvuisella läpyskällä. No arvatenkaan lämmöneristyskyky tuollaisella peitelevyllä ei kummoinen ole.
Ensin tarkoituksena oli eristää peitelevyn kohta 15 mm solumuovilla, mutta homma karkasi hiukan käsistä. Loppujen lopuksi laitoin lisäeristystä pullokotelon ympärille oikeastaan kaikkiin kohtiin mihin sai helposti mahtumaan. Vaikutus varmaan muualla kuin peitelevyn kohdalla ei ole huomattava, mutta ei varmasti haittaakaan. Peitelevyn kohdalle laitoin solumuovia sisäpuolen lisäksi myös kotelon puolelle.
Kaasupullokotelon lisälämmöneristys ei huononna
Tulevan talven pakkaset paljastavat miten kaasupullokotelon lisälämmöneristys vaikutti. Varmasti periaate ”ei ainakaan huonone” pitää paikkaansa tämänkin tuunauksen kohdalla. Lue myös muut kirjoitukset:
- Harmaavesi talvella
- Alkovin lämpöeristys
- Lämpöeristetty ohjaamon matto
- Takatallin lisälämmöneristys
- Talvivinkki lämmityslaitteen pakoputkeen
Alla vielä muutama kuva lopullisesta kotelon lisäeristyksestä.
Miten kaasupullokotelossa on hoidettu mahdollisen vuotavan kaasun poisto, ilmaa painavampaa, joten poistoaukon pitää olla mahd. alhaalla ja johtaa ulkoilmaan.
Antero Mustonen
Kiitos kommentista Antero! Erittäin tärkeä pointti!
Kaasupullokoteloa ei ole lisäeristetty millään tavalla ulkoilmasta eli kotelon pohjassa olevat tuuletusaukot toimivat normaalisti. Eristystä on lisätty vain kaasupullokotelon ja asuintilojen väliin.
Joku keskustelupalstallakin mainitsi, että pullojen ympäristön tulisi pysyä yhtä lämpimämpänä kuin nestekaasun kiehumislämpötila, mikä on hieman alle -30 astetta. Eli tuon perusteella jos asuinosasta ei mene koteloon riittävästi hukkalämpöä, voi tuolla 30 pakkasasteen tuntumassa olla ongelmia kaasun ulostulossa pullosta.