Kohde

Berchtesgadenin suolakaivos

Berchtesgadenin suolakaivosEpävakaisen ilman estäneen Kehlsteinhausin (Kotkanpesä) vierailun sijaan suuntasimme pyöräretken yli 500 vuotta toiminnassa olleeseen Berchtesgadenin suolakaivoksen osaan (sijainti kartalla). Suolakaivostoiminta Berchtesgadenissa on toki alkanut jo vuonna 1193.

Ennen kierrokselle lähtöä saattaa joutua odottamaan jonkin aikaa. Meidän kierroksemme alkuun oli lippujen ostamisen jälkeen noin tunnin odotus. Aika meni kyllä suhteellisen nopeasti matkamuistomyymälän tarjontaan tutustuessa ja pihalla maisemia katsellessa.

Kierros alkaa pukeutumisella. Kaikille osallistujille annetaan suojahaalarit kierroksen ajaksi. Suojahaalarien alle kannattaa varata kunnolla vaatetta, koska kaivoksessa on vain hieman yli 10 astetta lämmintä. Jos aikoo jättää kassin tai muita tavaroita säilytykseen, pitää mukaan varata kolikoita tallelokeroa varten. Pieni selkäreppu kulki kyllä matkassa ilman ongelmia. Junan kyytiin päästyämme ensimmäinen massavalokuvaus osallistujista suoritetaan. Kun kaikki on kuvattu lähtee juna kaivoksen uumeniin.

Kun juna pysähtyy, näytetään suuressa aulassa ensimmäinen valoshow. Se ei suoranaisesti liity kaivostoimintaan mitenkään, mutta on kyllä hienon näköinen. Heti alkajaisiksi lasketaan ensimmäinen 34 metriä pitkä puinen liukumäki alas. Kaivoksen viileys poistuu ainakin hanurista tehokkaasti hetkeksi. Lasku sopii kaikenikäisille, tai ainakin 4-vuotiaamme suoriutui laskusta hienosti. Laskut tehdään perhe kerrallaan, joten kokemus on kaikille yhteinen.

Kierroksen varrella on hienoja näyttelyitä kaivoksen toiminnasta, historiasta ja erilaisista kaivostekniikoista. Toki yksi näyttelyn osa koskee pelkästään suolaa. Suolasta kerrotaan erittäin havainnollisesti hyödyntäen muun muassa kosketusnäytöllisiä inforuutuja. Myös kaivoksen luolasto on mallinnettu hienona pienoismallina, jossa valoin kerrotaan eri osien toiminnoista.

Kaivoksessa on myös maanalainen pieni järvi, joka ylitetään lautalla. Vettä ”järvessä” on noin kaksi metriä ja se on kristallin kirkasta. Ylityksen aikana nähdään ja kuullaan upea musiikin ja valoshown yhdistelmä. 4-vuotiaamme toteaa ylityksen aikana: ”Täällä asuu totuus rakkaudesta!” Eli vetää pienenkin mielen syvällisen mietteliääksi. Ylityksen päätteeksi voi järvestä pumpattavan veden alla kastella kätensä ja maistaa sen suolaisuutta. Ja totta vie, suolaistahan se on.

Kierroksen aikana oli vielä toinen liukumäki, 40 metriä pitkä jossa pudotusta tuli reilut 11 metriä. Aivan lopuksi noustaan jyrkkää rataa pitkin kulkevalla kaapelihissillä ylemmässä. Ennen takaisin vievää junamatkaa saavat kaikki vielä pienet suolapurkit maistiaisiksi.

Kiva paikka perheelle viettää pari tuntia. Kierroksella ei ole liian pitkiä kävelypätkiä ja 4-vuotiaammekin selviytyi niistä hienosti. Toki harjoituksena oli taustalla 7 kilometrin eläintarhakierros pari päivää aiemmin. Normaaliin kaivoskierrokseen oli tuotu mukaan hienoa lisää valon ja äänen yhteydellä sekä hienoilla näyttelyillä luolastossa.

Suosittelen lapsiperheille!!

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button