Kohde

Tekniikkamuseo Speyer

Speyerin museo on teknisten laitteiden historiasta kiinnostuneiden paratiisi. Museossa on autoja, moottoripyöriä, junia, sukellusveneitä, lentokoneita, tiejyriä, veneitä, laivoja, polkupyöriä, helikoptereja, urkuja ja avaruusteknologiaa. Tuossa ei varmasti mainittu vielä kaikkia. Kahden suuren hallin ja suuren pihanäyttelyn anti täyttää vaativammankin tekniikkafriikin odotukset. Jos ei täytä, noin 40 kilometrin päässä olevassa Sinsheimin sisarmuseossa voi jatkaa.

Upeita vetonauloja

Edellinen yöpymisemme oli vain reilun 10 kilometrin päässä museosta, joten sisään museoon menimme ensimmäisten joukossa yhdeksän jälkeen. Toki tilaa museohalleissa ja pihalla on niin ettei suurempikaan väkimäärä aiheuta ongelmia. 4-vuotias naperomme toimi muiden museoiden tapaan tahdin kirittäjänä, mutta paljon oli nähtävää hänellekin. Museon vetonauloina toimivat Saksan kolmannen sukupolven sukellusvene U9, ulkona tolpilla oleva Lufthansan vanha Boeing 747 ja tietysti Neuvostoliiton avaruusohjelman kukkanen Buran sukkula jolla käytiin kerran kiertoradalla vuonna 1988.

Ilmailun ja vekottimien ystäville

Noiden lisäksi etenkin ilmailun ystäviä hellitään vaikuttavalla kokoelmalla erilaisia siviili- ja sotilasilmailun laitteita. Näyttelyiden tarjoaman tietosisältöön syventyminen oli kirityksen ansiosta mahdotonta, mutta se oli etukäteen tiedossa. Tärkeintä tällä käynnillä oli kokea upeat laitteet luonnossa. Muun muassa Boeing 747 oli aseteltu niin, että sen siivellä pääsi kävelemään, rahtiruumaan pääsi ja tasanteelta koneen alta oli mahdollista huopapussilla laskea putkiliukumäki alas.

Autoja ja moottoripyöriäkin oli kattava kokoelma. Suomalaisväriä tässä museossa on Mikä Häkkisen McLaren Peugeot formulassa ja kenties jotain muutakin mitä en paljoudesta huomannut.

IMAX DOME saksaksi

Museon yhteydessä olevassa IMAX DOME-elokuvateatterissa pyörii tunnin välein alkavat elokuvat. Katsoimme dokumentin delfiineistä. Vaikuttavan alkukokemuksen jälkeen se ei jaksanut nuorisoa kiinnostaa, yksinkertaisesti koska kaikki puhe oli tietysti saksaksi. Lasten kanssa teatteri kannattaa ohittaa tai miettiä tarkoin mikä elokuva kiinnostaisi ilman puhettakin. Luonnollisesti museossa on myös myymälä josta saa rihkaman lisäksi ostaa erilaisia pienoismalleja, valmiita ja koottavia. Yksi erikoisuus oli myytävä avaruusruoka.

Tekniikkaystävien kohde

Miehinen museo, jossa voi todella hämmästellä ihmisen teknologisia saavutuksia. Lasten kanssa käydessä pitää tietysti muistaa, että nuoremmilla asioiden käsittelykyky on huomattavasti nopeampaa ja vauhti sen mukaista. Erittäin paljon museossa on koettavaa nuorempien kirityksenkin kanssa. Voin vilpittömästi suositella!

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button