Tuunaus

Harmaavesi talvella

Yksi ongelma talviautoilussa on luonnollisesti harmaavesi. Jäätyykö vesi, jäätyykö tyhjennysputki vai jäätyykö hana. Luonnollisesti pohjoismaisten merkkien tai merkin laitteissa asiaan on kiinnitetty huomiota. Myös mannereurooppalaisilla valmistajilla alkaa olemaan malleja jotka on oikeasti suunniteltu pohjoisiin oloihin. Kaksoispohjarakenteen etuja harmaavesien sulana pysymisessä ei varmasti voi kieltää. Jotkut mannereuroopan valmistajat jopa testaavat autojaan pakkasissa. Harmaavesi talvella panostuksissa taitaa vielä hieman olla ongelmana markkinoiden koko, lämpimimpien alueiden markkinoihin verrattuna.

Hana jäässä

Meidän autossamme kokemukset viime talvelta oli kerran jäätynyt tyhjennyshana. Lorautin aina pakkasilla Lady Lasolia harmaavesisäiliön pohjalle, ihan varoiksi. Nyt syksyn tullen hankkiuduin uteliaisuuttani auton alle katsoakseni miten asiat on ratkaistu Knaussissa. Harmaavesisäiliön ulkopuolella oli ”vaippa” johon johdetaan ilmaputkella lämmityslaitteen lämpöä. Ideana hyvä, mutta toteutuksesta näkyy ettei asiaan nyt ihan huikeaa huomiota ole laitettu. ”Vaipassa” on suuria reikiä esim. jarruvaijereita ja tyhjennyshanan käyttövipua varten. Asiaa ei tietysti auta etupuolelta puuttuva suuri palanen. Varmaan jokin suurehko irtokivi lentänyt joskus ”vaipan” kylkeen tuhoisin seurauksin.

Pientä parannusta

Halusin pienellä vaivalla parantaa tehtaan tekemää vaippaa ja varsinkin korjata kulma josta palanen puuttui. Välineinä käytin Etolasta hankittua solumuovia jonka kiinnitin spray-liimalla. Kustannuksia syntyi noin 5 € liimasta ja 15 mm solumuovi oli noin 25 €/m (150 cm leveä). Kun liimaa käytti ohjeen mukaisesti molempiin kappaleisiin ja antoi kuivua 10 minuuttia, tarrasi se todella hyvin kiinni brake cleanerillä puhdistettun ”vaipan” pintaan. Tavoite ei ollut saada absoluuttisen tiivistä vaippaa, vaan parantaa tehtaan eristystä suhteellisen pienellä vaivalla.

Harmaavesi talvella

Pakkanen voi aiheuttaa ongelmia, mutta parempaan suuntaan asiaa saa itsekin tekemällä pienehköjä asioita. Lue myös nämä kirjoitukset:

Alla ennen ja jälkeen kuvia säiliön vaipasta.

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button